Hond kopen, waar moet je aan denken

Hond kopen is een leuk idee, maar het uitzoeken van de juiste hond bij jullie gezin is een wel moeilijk.
Heel vaak gaat het fout. Beginnende hondeneigenaren zien door de bomen het bos niet meer. Ze kiezen de hond met emotie en niet met het verstand en juist daar gaat het zo vaak fout.

Hond kopen, Voorpret

Eigenlijk is de voorpret of het voorwerk het allerbelangrijkste van het kopen van een hond. Je wil namelijk geen hond kopen die binnen een paar weken alweer weg moet omdat het ras niet bij jullie past. Of dat je je eigenlijk te weinig verdiept hebt in het hebben van een hond.

Dat is voor jullie niet leuk maar voor een hond zelfs heel slecht als hij een aantal keren moet verhuizen naar een nieuwe baas.
Het is dus belangrijk dat je meteen op zoek gaat naar de hond die goed in jullie gezin past.

Maak een profiel

Het is dus belangrijk een profiel te maken van de hond die bij jullie past. Dit kun je heel goed doen aan de hand van een praktisch boekje: Wij willen een hond.

Dit is een boekje waarin alles staat waar je rekening mee moet houden als je een hond als gezinslid bij jullie wil opnemen.

Aan de hand van dit boekje kun je een soort van profiel maken van de hond die bij jullie past. Met behulp van dit profiel kun je op zoek gaan naar de perfecte hond voor jullie gezin.

hond kopen

 

 

 

 

 

 

Golden retriever is waarschijnlijk tesamen met de labrador wel een van de bekendste beginnershonden

Honden voor beginners

Er zijn diverse sites die aangeven welke honden geschikt zijn voor beginners. Maar ondanks dat je een “beginnershond” aanschaft is het enorm belangrijk dat je aan de slag gaat met de hond om er ook een leuke hond van te maken.

Daarnaast is het afhankelijk van of je begint met een pup of dat je begint met een herplaatser.  Er is in principe geen goede of foute keuze. Het is alleen belangrijk dat de hond van jullie keuze voldoet aan het profiel wat jullie hebben opgesteld.

Hond kopen, Welke honden zijn bij uitstek beginnershonden

 1. Golden retriever

  De Golden Retriever is een hond die iedereen wel kent. Een leuke knuffelhond die in ieder gezin lijkt te passen.
  Maar……..
  Doordat de Golden retriever een tijd lang een modehond is geweest is de fok van de Golden retriever niet altijd even goed gegaan. Omdat er natuurlijk geprofiteerd moest worden door de fokkers van deze hype, zijn veel Golden retrievers ook gefokt met fouten

 

 1. Galgo’s of greyhounds

  Superleuke honden die eigenlijk weinig of geen “onderhoud” nodig hebben. Ze hebben een superkorte vacht en als ze één of twee keer op een dag goed kunnen rennen liggen ze de rest van de dag op de bank te slapen.

  Het zijn dus geen honden waar je uren mee moet trainen en waar je uren mee moet wandelen om ze bezig te houden. Aan de andere kant zijn het ook een beetje truthonden en zit er wel wat angst in. Zeker als je kiest voor een pup is het belangrijk om de hond goed te socialiseren 

  Dit artikel gaat over het socialiseren van een pup. Maar als je kiest voor een volwassen hond bijvoorbeeld uit Spanje kun je deze socialisatie lijst ook prima aanhouden.

 

 1. Boxer

  Een boxer is een hond die volgens mij altijd pup blijft. Er zit in een goede boxer geen kwaad. Het zijn echt clowns eerste klas.
  Superleuk maar ook in de opvoeding moet je daar rekening mee houden. Om een boxer op te voeden heb je een lange adem nodig. Ze proberen je continu aan het lachen te maken en door zo gek te doen gaat ze ook lekker met hun zaakjes door.

  Een boxer is een enorme zachtaardige hond die in ieder gezin past mits er natuurlijk ook rekening wordt gehouden met de hond.

 

 1. Poedel

  Ondanks dat poedels een wat grijs imago hebben zijn het superhondjes voor startende hondenbaasjes. Ze moeten echter wel goed gesocialiseerd worden (zoals eigenlijk alle honden) omdat ze anders wel wat truttig gedrag kunnen vertonen.

  Vind je het leuk om actief aan de slag te gaan in de training met honden dan is een poedel een zeer geschikt hondje. Ze leren snel maar ze vinden het ook fantastisch om met je te trainen

 

 1. Labrador

  Net als de golden retriever lijkt ook de labrador overal te passen in elke gezin. Ook een labrador blijft echter tot op hele hoge leeftijd pup. Hij is altijd in voor een spelletje en een dolletje en er lijkt geen eind te komen aan zijn energie.

  Bij de labrador zijn wel een beetje dezelfde problemen als bij de Golden retriever omdat ook de labrador een modehond is geweest.

 

 1. Boerenfox

  Als je niet zo groot woont en op zoek bent naar toch een actief hondje dan is de boerenfox een geweldige hond.
  Ze zijn iets minder pittig dan een jack russel maar wat betreft werkvermogen doen ze niet onder voor een border collie.

 

 1. Duitse herder

  De Duitst herder behoort wat mij betreft ook wel thuis in het rijtje beginnershonden en superleuk gezinshonden. Het is alleen wel heel belangrijk dat je een hond uit een kynologenlijn hebt.

  Duitse herders uit een kynologenlijn zijn over het algemeen enorm stabiel en zeer goed te trainen.
hond kopen

 

 

 

Dat galgo's en greyhounds hard kunnen lopen is bekend. Maar dat ze ook graag de hele dag op de bank liggen is minder bekend

Hond kopen, Welke hond past bij mij

Ondanks dat dit allen beginnershonden zijn en dat ze eigenlijk allemaal lijken te passen in iedere situatie is het nog steeds van belang om een goed profiel te maken.

Door precies te weten wat je wil, kun je op zoek gaan naar de juiste fokker of de juiste herplaatshond. Je weet precies wat je moet vragen omdat je precies weet waaraan je wil dat je hond voldoet.

Door het boekje te lezen en een goed profiel te maken kun je een goede match maken.

Wees eerlijk over jezelf en je gezin

Er is niemand bij gebaat (ook de nieuwe hond niet) als jij niet eerlijk bent over jezelf en over je gezin. Je kunt natuurlijk een fantastisch profiel bij elkaar fantaseren, om er daarna achter te komen dat het helemaal niet gaat lukken met de hond van jullie keuze.

hond kopen

 

 

 

Dat boxers ook fantastisch beginnershonden zijn weet bijna niemand

Minder leuke hond

Misschien hebben jullie wel een voorkeur voor een hond, maar is dit een hond die totaal niet bij jullie past. Het is belangrijk dat naast dat je kijkt welke hond je leuk lijkt, je er ook op let welke “nadelen” deze hond heeft.

Ik ben gek van border collie’s en iedere border collie fan weet dat er veel meer werk in zit om een border collie te trainen dan menig andere hond.
Het lijkt echter of iedere border collie gewoon uit zichzelf goed luistert omdat ze allemaal perfect zijn getraind. Niets is echter minder waar. Een border collie trainen is een lastig klusje. Maar juist omdat ze wel heel slim zijn lijken ze uit zichzelf goed te luisteren.

Het is dus belangrijk dat je een hond kiest die bij jullie past en dat je geen hond kiest omdat het nestje wat je tegen het lijf loopt er zo leuk uitziet.

hond kopen

 

 

 

Border collies lijken van nature goed te luisteren. Niets  is echter minder waar

Iedere hond heeft opvoeding nodig

En de regel is daarbij hoe kleiner de hond, hoe meer opvoeding er nodig is. Juist doordat veel kleine honden niet opgevoed worden zijn zij het slachtoffer van grotere honden. Een hond beseft niet dat hij  klein is. En als hij dan ook geen opvoeding krijgt denkt hij dat hij alles kan en mag.

Dit kan een trigger zijn voor grote honden, omdat er naar ze geblaft wordt, soms zelfs hangen de kleine hondjes in de poten van grote honden. Omdat het voor een grote hond ook een gewone hond is zal hij net zo boos worden bij dit gedrag op een kleine hond als op een grote hond.

Alleen de gevolgen voor een kleine hond zijn veelal groter.

Conclusie als jullie een hond willen

Het is belangrijk dat de hond die je kiest bij jullie past. Of je nu een kleine of een grote hond neemt aan iedere hond heb je werk om hem op te voeden. Er is geen enkele hond die je als sier in je huis kunt hebben en waar je eigenlijk niets aan hoeft te doen.

Het is dus belangrijk dat je weet dat je een verbinding aangaat voor minimaal 10 jaar in voor- en tegenspoed.