Waarom blaffen honden?

 

Praten honden tegen je als ze blaffen

Ja, blaffen is van honden een vorm van communiceren evenals janken. Een hond die blaft die heeft iets te vertellen. Het is voor ons als mensen alleen soms onduidelijk wat hij wil vertellen en tegen wie.

Je kunt honden het blaffen zeker wel afleren maar de vraag is of je dat ook moet willen.

 

Taal van de hond opgedeeld in lichaamstaal en blaffen of janken

 

Even de lichaamstaal van de mens als voorbeeld.

De hond heeft evenals dat wij als mensen dat hebben een vocale taal en een lichaamstaal. Omdat wij heel veel manieren hebben om dingen te omschrijven is de lichaamstaal bij ons mensen van ondergeschikt belang. Echter de lichaamstaal is nog steeds aanwezig.

Maar naast dat die van ondergeschikt belang is omdat wij kunnen praten, vinden wij mensen het ook nodig om in heel veel gevallen toneel te spelen.

Gaat het slecht met je, dan doe je alle mogelijk moeite om de wereld te laten zien dat het goed met je gaat of in ieder geval proberen we niet uit te stralen dat het slecht met je gaat (we hangen niet graag onze vuile was buiten)
Is er iets aan de hand, dan hoeft niet iedereen dat te weten en dus doen we ons beter voor als dat we op dat moment zijn of dat we ons op dat moment voelen.
Maar we vertalen dat ook naar onze lichaamstaal. We gedragen ons overdreven vrolijk, of zo neutraal mogelijk.

De andere kant op werkt precies hetzelfde. Iemand ziet aan je dat het niet goed gaat, maar zolang jij niets zegt zal die andere persoon (tenzij het familie is of ze dicht bij je staan) jouw hele lichaamshouding negeren.

Wij zijn schijnbaar niet meer bij macht om onszelf bloot te geven middels onze lichaamstaal.

Lichaamstaal bij de hond

De hond heeft veel minder vocale geluiden tot zijn beschikking om ons iets duidelijk te maken. Maar hij kan met zijn lichaam volledige gesprekken met je voeren.
Pas als jij niet in de buurt ben zal hij zijn stem laten horen. En dat stemgeluid van een hond is blaffen.

 

Waarom blaft de ene hond meer dan de andere

De ene hond blaft meer dan de andere omdat honden evenals mensen emoties hebben en gevoelens. Een labrador blaft over het algemeen in huis vrijwel niet zolang er mensen zijn. In principe blaft hij alleen uit blijdschap als er iemand aan de deur komt of als hij alleen gelaten wordt en hij is dat niet gewend dan kan het dat hij gaat blaffen om jou als baasje terug te roepen.

Een herder echter is een waakhond en die kondigt bezoek altijd aan, maar hij verteld het bezoek ook dat hij hier woont en dat hij verantwoordelijk is voor het bewaken van huis en haard.

Dan heb je nog honden die angstig zijn en andere mensen gewoon niet leuk vinden. Ook die vertellen dat ze er zijn aan degene die aan de deur komt en dat ze niemand binnen willen laten omdat het HUN huis is en de “indringer” heeft daar niets te zoeken

Honden die niet gewend zijn aan andere mensen of andere mensen eng vinden. Die kunnen blaffend rond iemand heen lopen, dreigend en aangevend dat deze persoon weg moet gaan.

Honden die onderweg naar andere honden blaffen, om duidelijk te maken dat ze uit de buurt moeten blijven of juist om duidelijk te maken dat ze het geweldig zouden vinden als de andere hond komt spelen.

Het is dus de vraag of je het moet willen om je hond af te leren om te blaffen.

 

Honden die blaffen in huis

Ik heb al eerder aangegeven dat honden die blaffen iets te vertellen hebben.
Honden die blaffen als je zelf thuis bent die zullen waarschijnlijk buiten iets horen waardoor ze jou waarschuwen maar ze vertellen ook aan datgene wat buiten is dat zij hier binnen zijn en dat hetgeen wat geluid maakt te dicht bij komt.

Maar honden kunnen ook blaffen als je niet thuis bent. Dan zullen ze nog steeds reageren op geluiden buiten. Maar ze kunnen jou ook proberen terug te roepen om welke reden dan ook.
Ze zijn bang alleen in huis (ze zijn niet geleerd alleen thuis te zijn) ze moeten plassen of poepen of ze willen gewoon bij je zijn. Ook dan kunnen er allerlei redenen zijn waarom een hond blaft.

 

Geluidsoverlast van een blaffende hond

In ons overvol Nederland wordt langdurig blaffen van honden niet meer getolereerd. Dat is natuurlijk best begrijpelijk want een blaffende hond overstijgt het maximum aan decibel wat je aan geluid mag maken. En gebeurt dat eens op een dag dan is er vaak weinig aan de hand. Maar blaft een hond om de haverklap dan wordt het vervelend en dat snap ik.
Je kunt namelijk de hond van je buren niet zeggen dat hij stil moet zijn. Je moet maar afwachten of je buren er iets aan doen als ze thuis zijn en als ze niet thuis zijn of en wanneer de hond stopt met blaffen.

 

Turid Rugaas

Er is dus heel veel te vertellen over blaffende honden. En er is niemand die dat zo mooi kan verwoorden en beschrijven waarom honden blaffen als Turid Rugaas.
Ik heb de eer gehad om deze grootheid in de hondenwereld te mogen ontmoeten en zij weet enorm veel van honden.
Om die reden wil ik je met klem aanraden haar boek te kopen, om alles te leren over het blaffen van honden en vooral hoe je het blaffen interpreteert en binnen de perken houdt.