De taal van de hond, het is wel zo eerlijk als jij ook de taal van de hond leert

 

Ik vind eigenlijk dat iedere hondenbezitter een soort van bewijs zou moeten halen om met een hond om te gaan. Ik weet dat het niet leuk is om te lezen maar mijns inziens hebben zoveel hondenbezitters geen idee wat hun hond hen allemaal verteld en hoe ze dat moet interpreteren.

 

Chinees

Ook al spreek jij geen Chinees, als jij  bij een Chinees gezin in huis bent zou het toch wel fijn zijn als de mensen moeite doen om jou te begrijpen als jij iets probeert te vertellen, toch?

Iemand die jou alleen maar commando’s geeft, jou alleen maar dingen laat doen. Je corrigeert als je iets fout doet in hun ogen maar die jou niet wil begrijpen als jij hen iets duidelijk wil maken………

Zo voelt onze hond zich eigenlijk continu.

 

Lichaamstaal van de hond

Helaas hebben wij de kunst van het praten verheven boven alles en alles en iedereen die niet kan praten krijgt een stempel. En dat stempel varieert van dom tot geen emoties en alles wat er tussen zit.

Zo voelen wij ons oppermachtig omdat we kunnen praten, elkaar duidelijk kunnen maken wat we willen maar vooral wat we niet willen.

Veel dieren hebben alleen hun lichaam om dingen mee te laten zien en te vertellen. En als jij het wil zien dan zul je zien dat je dier heel wat te vertellen heeft.

De meeste dieren kunnen zeker wel geluiden voortbrengen. Maar die gebruiken ze eigenlijk alleen om te communiceren als ze boos zijn, of als ze op afstand elkaar iets te vertellen hebben. In een groep waar een duidelijke leider aanwezig is, is het rustig.
Er wordt met lichaamstaal gecommuniceerd en dat maakt in de regel geen geluid

 

Minder incidenten

Er zouden heel veel minder incidenten zijn als mensen de tijd zouden willen nemen om hun hond beter te leren kennen. Om hun taal te leren maar ook door de taal van de hond richting de hond toe te passen.

Enorm veel honden belanden op de tafel bij de dierenarts omdat ze “uit het niets” hebben gebeten. Maar er zijn maar weinig honden die uit het niets bijten. Over het algemeen heeft de hond al heel veel gecommuniceerd richting ons maar hebben we dat gewoon niet opgepakt omdat we ons niet verdiept hebben in de taal van de hond.

Natuurlijk is het triest dat iemand gebeten wordt. Maar is het voor de hond dan minder triest dat hij daarvoor dood moet omdat zijn baasje zich niet heeft verdiept in zijn hond en nooit heeft geleerd dat een hond praat met zijn lichaam.
Alle signalen zijn genegeerd en toch moet de hond dood als hij goed gebeten heeft.

Ik heb hieronder een voorbeeld filmpje wat als schokkend kan worden gezien. Maar daarbij geeft de hond zo enorm veel signalen af en er is niemand, maar dan ook niemand die reageert op hem en hij maakt grove verwondingen.

 

 

Turid Rugaas en de kalmerende signalen

Turid Rugaas is een Zweedse vrouw. Ik heb de eer gehad haar in het echt te mogen spreken tijdens een seminar en haar missie is dat voordat ze overlijdt iedereen de taal van de hond kent. Dat gaat haar vrees ik niet lukken maar ik ga haar wel helpen door haar boek te promoten in de hoop dat jij, die een nieuwe hond krijgt bereid bent om tijd te investeren in de taal van je hond zodat je hem begrijpt en zodat je kunt ingrijpen als je ziet dat er iets mis gaat.