De hondenuitzet voor een pup

 

Jullie krijgen een hond. Hartstikke leuk.
Maar nu moeten er natuurlijk spullen voor de hond komen als het jullie eerste hond is.

 

Pup

Als jullie een pup krijgen heb je andere dingen nodig dan dat je een volwassen hond krijgt en dus starten we eerst met de “uitzet” van de pup.

 

De bench

Het allerbelangrijkste is een bench. Een pup is leuk maar een pup moet net als een baby veel slapen. Daarvoor heeft de pup een eigen plaatsje nodig. Een plaatsje waar hij zich veilig voelt en waar hij niet gestoord wordt. Maar ook een plaats waar hij niet zomaar overal naar toe kan.

Een bench dus. Ik raad altijd aan om de hond zeker het eerste jaar in de bench te doen. Dat betekend dat je dus goed moet kijken hoe groot de hond wordt als hij volwassen is. Een hond moet in een bench rechtop kunnen staan. Dat betekend dus als je geen extra bench wil kopen dat je nu een bench moet kopen waar je hond als hij straks volwassen is in kan staan.
Als je een dan bovenop de schofthoogte (van de grond tot aan de bovenkant van de schouder) een volwassen hond meet en je telt daar nog ongeveer 15 cm bij op dan heb je de juiste afmeting voor een volwassen hond.
Voor een pup is deze bench in het begin veel te groot natuurlijk. Als je de pup gebruik laat maken van heel de bench dan heb je kans dat hij niet zindelijk wordt omdat hij in de ene hoek kan plassen en in de andere hoek kan gaan liggen. Maar daarvoor hebben ze de benchverkleiner uitgevonden. Je kunt je bench in het begin zo klein maken dat de pup er goed in past en naarmate de pup groter wordt kun je ook de bench steeds laten groeien door de benchverkleiner steeds een stukje te verzetten.

Als de hond eenmaal zindelijk en volwassen is, dan kun je hem de ruimte geven in de bench en is het niet meer zo belangrijk hoe groot de bench is. Zolang de hond er in kan staan en liggen. Te groot is prima, maar te klein dat mag nooit.

Heb je nog geen bench? Bestel er dan nu eentje hieronder en bestel er direct een tussenschot bij zodat je de bench voor je pup wat kleiner kan maken

Maten van de bench hierboven

  • Hoogte 545 cm
  • Breedte 47 cm
  • Diepte 75 cm

Deze bench is geschikt voor honden met een schofthoogte van 42 cm of lager zoals de amerikaanse cockerspaniel, jack russel, king charles spaniel, mopshond.

Voor pups vindt u hieronder de juiste maat tussenschot voor deze bench

Bij deze bench hoef je het tussenschot niet los te kopen omdat het al bij de bench erbij zit.

Deze bench is geschikt voor honden tot 55 cm onder andere: border collie, bearded collie, chow chow, Austrailian shepper 

 

Kleed of kussen voor in de bench

Heel eerlijk gezegd vind ik dat altijd een beetje zonde van het geld. Met name een pup komt na verloop van tijd in een fase dat hij zijn tandjes moet gaan uitproberen en vaak is een kussen dan een leuk item omdat te doen. Je betaald enorm veel voor kussens.
Het beste kun je gewoon oude handdoeken pakken of een oude dekbedhoes en die voorlopig gebruiken om de hond op te laten slapen.
Mocht je die niet meer hebben dan zijn er heel veel kringloopwinkels of weggeefhoeken waar dergelijke dingen worden aangeboden. Het is superleuk voor je pup een lekker zacht kussen maar het wordt al meteen een stuk minder leuk als hij je dure kussen heeft gesloopt. Bovendien kun je goedkope dekentjes, handdoeken etc een stuk makkelijker uitwassen dan zo’n onhandig kussen.

 

Koelmat

Wat wel handig is met warm weer is een koelmat. Honden zoeken graat de koelte op om te liggen omdat ze op hun buik goed kunnen koelen. Voor in de zomer is het fijn als je hond in de bench  ligt dat hij ook koel kan liggen op een koelmat.

 

Eet- en drink bak

Ik voer mijn honden  ALTIJD in de bench. Ik heb daardoor ook nooit het probleem dat ik strijd moet  leveren met de honden om ze in de bench te krijgen. Omdat ze eten krijgen gaan ze bij mij heel graag in de bench.

Ik vind het zelf erg handig dat de bakken aan de bench vastzitten zodat ze ze niet om kunnen lopen. De bench staat ook altijd open en dus hebben ze altijd toegang tot water. Zowel als ze in de bench zitten als dat ze buiten de bench lopen.

Het is voor een hond (met name voor een volwassen hond) beter dat ze minimaal een uurtje rust krijgen nadat ze gegeten hebben. Op die manier krijgt het eten de kans om te verteren en opgenomen te worden en is de kans op maagkanteling kleiner.
Als je dit je hond van pup af aan aanleert dan is het duidelijk dat ze de bench niet meer uit mogen als ze eten hebben gehad.

Ik zou dus bakken kopen die vast zitten in de bench of die je vast kunt zetten in de bench.

 

Halsband en riem

Tja, je bent een lijn verplicht binnen de bebouwde kom maar zeker als je een jonge pup hebt laat die dan zoveel mogelijk los lopen en beloon hem iedere keer als hij naar je toe komt of je opzoekt.

Mijn voorkeur gaat uit naar ROGZZ omdat de sluitingen daar enorm sterk van zijn en bij de halsband zit er een extra beveiliging voor het losschieten en de sluiting kan “op slot”
Verder is het stevig materiaal en niet snel kapot te krijgen.

Maar je kunt er als de hond netjes aan de lijn loopt ook voor kiezen om een goedkopere te nemen.

 

Speelgoed

Er is hartstikke veel leuk speelgoed te koop. Maar ook wederom zo zonde van je geld. Je hond vermaakt zich prima met een spijkerbroek of een oude handdoek waar een paar knopen in zijn gemaakt. Zeker in het begin werkt dat prima om trekspelletjes mee te doen of om mee te apporteren.
Wil je dat je hond van het begin af aan ook hardere dingen gaat apporteren of gladde voorwerpen dan kun je metaal of kunststof gebruiken. Die haal je voor heel weinig bij de doe het zelf zaak.

Speelgoed is om samen mee te spelen en dus haal je het weg als de hond alleen moet gaan spelen. Voor de tijd dat hij zichzelf moet vermaken zijn kauwbotten (en bij voorkeur vers van de slager) een prima manier om zich te vermaken.

Wil je echt speelgoed kopen. Ga dan voor intelligentiespeelgoed en investeer daar een wat hoger bedrag in.
Of kies voor speelgoed van Kong. Je hebt er vele malen langer plezier van.